Sunday, April 7, 2013

Greenaway effekt


Kõik mida me näeme ja kogeme, kõik mida me nimetame tuttavaks kolmemõõtmeliseks reaalsuseks võib olla kaugele kahemõõtmelisele pinnale talletatud info projektsioon ehk hologramm.
Mustadest aukudest inspireeritud moodsad ideed kõnelevad meile, et reaalsus on kahemõõtmeline, ja täismahuline kolmemõõtmeline maailm on hologrammkujutis kosmoseregioonide piiril.
Ühesõnaga on asjalood nii, et ükstaskõik mis ka musta auku kaob - mina, linnutee galaktika, universum - siis kogu info mis neis asjades on näib talletuvat musta augu pinnale. Umbes samamoodi nagu arvuti salvestab teabe. Lõpuks eksisteerivad kõik need asjad kahes kohas. Kolmemõõtmelise versioonina, mis kadus igaveseks musta auku ja kahemõõtmelise versioonina, mis jääb infona selle pinnale.
Et siis ühe korra veel. Kogu musta auku kadunud kraami informatsiooniline sisu võib leida väljenduse väljaspool musta auku. Niisiis saab teada kõike seda, mis mustas augus sünnib, ka ainult välisele tuginedes. Teoorias võib seega seda informatsiooni kasutada, nende samade asjade taastamiseks.
Lisaks sellele ruum musta augu sees mängib samade reeglite järgi kui väljas. Seega kui objekti musta augu sees võib kirjeldada info järgi selle pinnal, siis võib olla, et kõik universumis, alates galaktikatest ja tähtedest, kuni minu ja koguni kosmose endani, on mingile kaugele, meid ümbritsevale kahemõõtmelisele pinnale talletatud info projektsioon. Ehk teisisõnu see, mida meie tajume reaalsusena, võib olla hologramm.

*katkend teadusdokumentaalist Fabric of the Space
** rohkem ja vähem fotolavastatud kaadrid sai tehtd Peeter Lauritsa poolt juhendatud fotokursusel Vana-Kasepää kandis, Ambulartooriumis ja selle ümbruses. Tänud vapratele modellidele!!!
*** Greenaway effekt tuleneb ühelt poolt Peter Greenaway nimelisest üpris jõulise fantaasiamaailmaga rezisööri filmidest nagu Prospero raamat ja Maconi laps ja teiselt poolt kõigest eelnevast. Lisades siia juurde väga väikese ajafaktori mille jooksul sai hologrammi reaalsusest hüpatud fotolavastusse ja Greenaway loomingusse, siis ei jäägi muud üle kui kuulutada pisikese ja mõnusa hullumise tähistamiseks välja uutsorti effekti tekkimine.

No comments:

Post a Comment