Tuesday, October 5, 2010

Wir sind alle verryckt


J2rgnev on kokkuv6te sellen2dalasest fotoloengust. Lugemine pole kohustuslik, piisab ka piltide vaatamisest. Kirjutan siin pigem endale taskusse, et p2rast oleks kergem aru saada mis toimus.
J2rgnev on v2ga filosoofiline ja m6tlemapanev kirjatykk, mille lugemisel v6ib vaja minna taskur2tti.

Mis on katarsis? Kuidas j6uda katarsise seisundisse? Kuidas kasutada fotot kui v2ljendusvormi katarsise seisundi saavutamiseks/selle poole pyrgimiseks?

Esmalt, et hakata nendele kysimustele vastama on vaja, et sul oleks aega keskenduda oma sisemaailmale, sest muidu ei t2ida j2rgnev ajurynnak oma eesm2rki. Seega pyya vabaneda k6ikidest m6tetest ja sulge silmad minutiks. Mis on esimene asi millele hakkasid uuesti m6tlema? Kas yldse m6tlesid millelegi? Kui miskit susises su peas, siis kirjuta see yles ja kysi endalt, kas sa olid enese vastu aus oma m6tetega.

Nagu selgus loengus ytlesid paljud v2lja m6tteid, mis tundusid ausad, kuid olid tegelikult etteplaanitud vastused. Kaitserefleks, kus hoolimata pyydest olla aus j2tkab inimene enesele (sisuliselt) valetamisega, kuna nii tundub olevat kergem (s2ilib kontroll), v2listades enda sees olevate tegelike kysimusteni/probleemideni j6udmist.

Enamuse jaoks seostus katarsis puhastumisega, vabanemisega mingist (vaimsest)koormast, asjade selginemisega, endaga rahulolemise saavutamisega, uuestisynniga, muutusega.

Mis takistab katarsisesse j6udmist/muudatust senises? Mugavustsoonis olemine, hirm eba6nnestuda ning hirm 6nnestuda, v2hene eneseusk, (vale)h2bitunne, harjumused, v2hene avatus muutustele, puudulik tahe muut(ud)a jne jne.

Milliseid v2ljendusvorme kasutada oma seisundi ja/v6i sind ymbritseva maailma kirjeldamiseks? K6ige lihtsam on pildistada n2oilmeid ja kehakeelt, sealt edasi l2heb asi aga h2gusemaks, kuid seda v6imsamaks, mida rohkem suudad enda jaoks temaatikat lahti seletada.

Alustuseks m6tle symbolitele, kindlatele asukohtadele, v2rvidele. Edasi pyya m6elda millised on sinu kaitserefleksid olukorras, kus sind rynnatakse (peamiselt verbaalselt) v6i kus sa tunned end puudutatuna v6i ebamugavalt. Yks vastureaktsiooni (ing. k. defletion) vorm on asjade p33ramine naljaks. N2iteks "you'll not be chillin' in a graveyard", teiseks v6ib olla oma v2ikesesse maailma pagemine, n2iteks muusika kuulamine, luuletuste lugemine, world of warcraft jne.

Lisaks kysi endalt mis on ilus? Midagi mis 6itseb a la "mida sa 6itsed", midagi mis on selge ja puhas (kuid yldsegi mitte piiratud positiivsega). N2iteks m6te, tunded (midagi, mida on harva n2ha, mis on haruldane), s6nad, kurbus, meeleheide, armastus, l2hedus, enese tunnustamine, valgustatud olek jne.

Samal ajal kui eelnevaga tegeled m6tle ka kuidas k6ik see eelnev pildikeelde panna. Kas sul on olemas oma stiil (indivduation)?

Nyyd kus esialgne arusaam hakkab v2lja kujunema on aeg v2lja 3elda (peaaegu) k6ik, mida sylg suhu toob (nii reaalne kui fantaasiakyllane, kuna see k6ik on osa sinust). V6tmeks siinjuures on asukohaga seotud tunded ja arvamused, kuna ymbritseval olustikul on tavaliselt t2ita v2ga t2htis roll. Kuu ajaga, mis siin saarel nyydseks oldud on mu v2iksed hallid ajurakud talletanud yht koma teist. Samas annab see huvitaval kombel edasi ka vastuseid kysimustele mida mu lojaalne lugejaskond on mulle esitanud.

N2iteks: Kes on see veider 6petaja Brett?; puhtad r2tikud igal teisip2val ja reedel; arusaamatu keel; igatsus tuttavate inimeste j2rele, kuid mitte koduigatsus; keegi ei r22gi eesti keelt; lollid koerad, kes kusevad valimatult igale poole, sealhulgas toolidele kus p2rast turistid istuvad ja einetavad; lendavad ninjas22sed; kodutute kasside armee, keda ei tohi paitada; p2rlikeed, mida kohalikud mehed mudivad stressi maandamiseks; madal veesurve; 6htu kell seitse saabuv praam ja udupasuna h22l; ringtee tuuliku ymber; uhhuutavad 33kullid keset p2ist p2eva; suured putukelajad majade seintel; kolme peaga ahvid; kymned ja kymned restoranid promenaadi veerel, kus 6htuh2maruses syydatakse tillukesed laternad, niiet sinu ymber tundub olevat tuledemeri; k6ik on nii sinivalge ja ere, et p2eval on raske ilma p2ikeseprillideta k2ia; k6ndimiseks on parim koht autotee, kuna linnplaneerijad ei viitsinud eriti k6nniteede rajamisega vaeva n2ha; lendavad ninjaelevandid; pidevad probleemid internetiyhendusega; veernadtunnised elektrikatkestused ajal, kui oled 6htusel jalutusk2igul; liigsoolane merevesi mida mina pole kordagi ujumise eesm2rgil kasutanud; pikad p2evad digilaboris; igahommikune jogurt ja viinamarjad ja pirnid, millele j2rgneb rekkamehe v6ileib kella kahe paiku; habemeajamine pikendusjuhtme abil, mis vaevalt ulatub vannituppa, mist6ttu peegli n2gemiseks on vasak k2si kogu aeg v2lja sirutatud asendis, hoides pardli adapterit pikendusjuhtme pistikupesas; lendavad rootsi ninjaturistid; khalimerakhalisperaefkaristojassasonk6ikmismateankeekakeeles; lihapallid, mis tegelikult on pikad poisid; k6ik ameericlased on facebookis aga pole midagi kuulnud orkutist ja nad kannavad k6ik raybane ning valdav enamus ei tunnista midagi peale apple'i toodangu; seened on nii head; kohalike elanike lemmiks6iduvahend on krossiratas; isn't that cute; 2rge vahetage kanalit kreeka kohaliku liiga jalgpalli peale, kui ma vaatan inglise liigat sisuliselt ainsa kliendina teie restoranis; kulla inimesed maailmas on ka muid artiste kui jack johnson, seega kuulake nyyd ilusti kenasti lennat ja vaikot...

Ja peale seda ajurynnakut siirdusime linna keskv2ljakule, kus alustuseks me 6petaja Brett otsustas teha performance't visates keset v2ljakut pikali. Meie 6pilast kymmet, istusime k6rvalasuvatele pinkidele ja j2lgisime kuidas m33daminejad reageerima hakkasid. Etteastel polnud mingi muud eesm2rki kui 6ppida midagi kohaliku elu ja inimeste kohta ehk teisis6nu sogada veidi seda va kristallselget vett, mis k6igile nii harjumisp2raseks on saanud. Yhel hetkel otsutas m6ni meist saada osaks performance'st. Muutus oli pea kohene. Minuti kahega olime ymbritsetud l2hedalt ja kaugemalt rahvahulgaga ja enamasti oli kuulda vanemate kreeka naiste lakkamatut naermist ja jutumula. Osad kysisid kas me oleme m6ne aine m6ju all. Meie nende k2est seda vastu kysima ei hakanud.

Kui l6puks oma etteaste kokku t6mbasime j2i meiega juttu ajama yks ypris eakas kreeka daam, kes pritsis ka p2ris korralikku deutschi, mist6ttu 6nnestus mul ainsana j6uda arusaamisele, et mingil kummalisel p6hjusel olime me k6ik verryckt (segased, arust 2ra) tema silmis. Total Kaputt ja n2pp meelekohale. Janyydk6ikkoos ...

3 comments:

  1. Kuule, ma tegin praegu nii, et ma vaatasin neid pilte ainult ja lugesin paar esimest lauset. Et mul taskurätti käepärast pole, siis jätan suurema osa lugemisest üheks teiseks ilusaks päevaks. Onju. Aga kuidas sul muidu ka läheb, fotoväliselt? Et postita seda kraami mulle ka. Näiteks meilile kui siia ei julge :) Ja kui viitsid, siis tule soolaleivale 23. oktoobril.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. kle ahhujeitab ära onju, mitte munnigi ei saa aru, keep it real! Kle sa tead ikka, et pead mu sünnipäevale varsti tulema?

    ReplyDelete