Monday, September 27, 2010

Tere h2rra Reinaas, mida teie siin teete?


Anne see sissekanne on pyhendatud Sulle ja Su suurele sugupuule, mis on oma massiivsed k2mblad ajanud ka kaugetele Kreeka saartele :)

J2lle yks n2dalal6pp selja taga ning palju uut pildikola punnitamas m2lukaardist v2lja. Seekord viis Sinit2he praamimeeskond meid Santorini saarele, ennevanasti tuntud ka kui Thera.

Mu tarkade ammeerica kolleegide jutu j2rgi on see omamoodi arhipelaag ehk siis vulkaanilise tegevuse tulemusena tekkinud tykike maad, mis on aastatuhandete jooksul p2ris k6vasti yles, alla, vasakule ja paremale loksutada saanud ja sealjuures teinud karme korrektuure ka saare inimisiksuste arvukuses ning arhitektuuris.

Igatahes k6va jonniga tegelased elavad siinkandis. Esmalt kasv6i juba sellep2rast, et enamus elamist asub merest v2ljaturritavate m2gede otsas j2rskudel n6lvadel, kuhu pole just teabmislihtne igatsorti ehituskama kokku vedada. Ka praegusel pekkaniskaliitikumi ajaj2rgul on tegu kaelamurdva ettev6tmisega, mis siis r22kida veel m33dunust. Eks sellet6ttu on ka arusaadav, miks inimesed nii kergek2eliselt polnud n6us oma kodudest lahkuma kui saare vulkaan uuesti tossama asus, hoiatades nii l2heneva katastroofi eest. Tagaj2rjeks sigapalju surma ja kannatust ning kivikyngas, mis justkui m2lestusm2rgina otsib teed t2htede poole.

Pyydsin toda kivimyrakat ka oma panoraamile saada, kuid kohalk2imine annab ikkagi parema tunnetuse, sellest mis kunagi oli paljude inimeste jaoks kodusid t2istipitud saare osa ja millest nyyd saab aru ainult maapinda l2hedalt uurides ja leides sealt kummalisi kividest laotud kaarjaid moodustisi, auke ja vundamendij22nuseid.

Isiklikult ei istunud Santorini linnakesed mulle just eriti, kuna kogu v2hegi silmale ilusam arhitektuur oli pandud t33le turisminduse jaoks. K6ik kohad olid igast poode ja asju t2is, mist6ttu oli pea v6imatu tuua v2lja kohale iseloomulikku ilma, et pildile poleks j22nud midagi, mis vihjaks kaasaja v2ikeste roheliste paberilipakate lembusele.

6nneks sai p2ikeselisel laup2evasel p2eval ettev6etud yks v2he pikem jalgsimatk Fira (Thera) linnast Oia linna, mille jooksul avanes v6imalus kylastada eelpoolmainitud kivikyngast, ronida selle tippu, nautida vaateid saare k6rgeimate tippude otsast, kuhu loomulikult kohalikud olid ka kabeli rajanud.

Usuhullud on need kreeklased. Igatsorti pyhakodasid on rohkem kui m6nel maal tanklaid ja toidupoode kokku. Samas on nende maal2hedane - tehtud oma k2tega - disain parim mis olla saab. Valged seinad ja sinine kuppel on paista kaugustesse, et veidigi oma usus kahtlev kohalik ikka teaks kuhu suunas minna ylakorrust tuulutama.

Ytleks nii, et see saar j2tabki k6ige parema mulje, kui ta l2bi jalutada ja mitte v2ga kaua yhes kohas peatuda. Vaated on siin v2ga 2gedad, kuna k6rgemates kohtades saad j2lgida kaugusesse kaarduvat saarejoont n2ha merd m6lemalpoolt saart, lehvitada turiste pilgeni t2is piraadilaevadele ning otsida silmapiirilt vinesse kaduvaid saari, mis justku h6ljuksid 6hus.

Et saaksite aru, millest ma r22gin siis proovisin yhte neist Anafi nimelist ka j22dvustada. Kuigi pildistamise ajal ei teadnud ma saarega seotud legendist midagi, siis minu jaoks kujutab see pilt lootust. Yhe legendi j2rgi olevat see saar kerkinud justkui eikuskilt ja pakkunud varjupaika Argonautidele tormi eest. Argonaudid (kelle nimi meenutab paljuski ka Keskmaa Argonath'e ehk Gondori kuningaid) on kreeka mytoloogiaas kangelased, kes r2ndasid m33da merda oma laevukesega, mille nimi oli Argo ja k2isid Gruusiast Kuldvillakut otsimas. Jah seda sama villakut, mida h2rra Trebek pyyab h2rra Conneryle maha parseldada laup2eva3ises otsesaates. "that's not what your mother said...." :)

Neli ja pool tundi higistamist, tolmutamist, yles alla ryhkimist hiljem l6ppes matk Oia nimelises linnakeses saare p6hjapoolses otsas, kus parajasti otsides head s33gikohta jalutaski mulle elusuuruses vastu h2rra Reinaas, murundusmees kodumaalt. Oli kuidagi hea teada, et sai n2htud kaasmaalast, kuigi mingit eredat momenti see kohtumine endaga kaasa ei toonud. Mis toimus, oli lihtne yksteisest m33dumine. Alles hiljem kui ryypasin Mythost eeljahutatud 6llekruusist m6tlesin, mida oleksin v6inud ta k2est kysida.

Ja veel, v2idetavalt on Oia maailma top viies ilusate p2ikseloojangute poolest. Minu meelest on ta top viies ylet2htsustatud turistiatraktsiooni poolest. Mis v6lu on loojuvat p2ikest nautida, kui sinu ymber tiirleb veel oma tuhat turisti, kes k6ik oma tillukeste kaamerakestega tahavad oraanzi palli j22dvustada?

2 comments:

  1. A mis sa nüüd teed? Aga nüüd? Ja mine ükskord ujuma ikka ka, minu terviseks! Soooolaaaseeessee vette kuuma päikese eest sukeldu...:)

    ReplyDelete